Ontwikkelassessments in de praktijk: 5 tips voor meer effect

ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK

Een ontwikkelassessment biedt waardevolle inzichten bij het maken van loopbaankeuzes. Het laat zien waar iemand nu staat, waar kansen liggen en wat er eventueel nodig is om een volgende stap te maken. Maar in de praktijk blijft het daar soms bij. Het rapport verdwijnt in de la en de medewerker gaat weer over tot de orde van de dag. Zonde, want het gaat erom wat je met de inzichten doet. In dit artikel krijg je 5 gratis tips om meer uit ontwikkelassessments te halen, aangeboden door Talentem.

Tip 1: houd de assessmentvraag in beeld

De aanleiding voor een ontwikkelassessment zegt veel over de richting waarin iemand zich kan ontwikkelen. Is er sprake van twijfel over de huidige rol? Ambitie om door te groeien? Of wil je als werkgever objectief zicht op iemands potentieel? Zorg dat de oorspronkelijke vraag ook ná het assessment het vertrekpunt blijft. Zo hou je de ontwikkeling doelgericht en voorkom je dat waardevolle inzichten verzanden in algemeenheden.

Tip 2: vraag om een helder adviesrapport

Een goed ontwikkelassessment levert veel waardevolle informatie op, maar alleen als je weet hoe je die kunt gebruiken. Vraag daarom altijd om een helder adviesrapport waarin de bevindingen duidelijk worden vertaald naar concrete aanbevelingen voor de organisatie. Bij Talentem vertalen we onze bevindingen altijd naar praktisch advies in heldere taal. Zo kun je de inzichten direct omzetten in actiepunten en een effectief ontwikkeltraject opstellen.

Tip 3: vertaal inzichten naar actie

Een rapport is geen eindpunt, maar een vertrekpunt. Want nu je de inzichten hebt, is het zaak om ermee aan het werk te gaan. Leg daarom het rapport niet in de spreekwoordelijke la, met een idee van “zo, dan weten we dat ook weer”. Stippel een concreet vervolgtraject uit. Hierover gaan de volgende tips.

Tip 4: betrek de medewerker actief bij het vervolg

Maak de medewerker eigenaar van zijn of haar ontwikkelpad. Bespreek samen de uitkomsten, stel samen doelen en paden op, laat ruimte voor reflectie en nodig uit om zelf met ideeën te komen. Wat spreekt aan? Waar ligt motivatie? Kortom: zet de medewerker centraal in het vervolgproces.

Tip 5: het is een team effort

De meeste impact ontstaat in de maanden na het assessment. Zorg dat afspraken over ontwikkeling bekend worden bij leidinggevenden en betrokken teamleden. Een assessment werkt pas echt als het ingebed raakt in de praktijk van alledag, waarbij men elkaar de ruimte geeft en ondersteunt waar nodig.

Ontwikkelassessments, klaar voor opvolging

Bij Talentem zorgen we voor opvolgbare ontwikkelassessments. We vertalen de bevindingen altijd naar concreet advies. Zo zorgen we ervoor dat onze klanten de ontwikkelassessments optimaal kunnen benutten. Wil je meer tips of vrijblijvend advies, neem dan gerust contact op.