Carrièrebeurs

Opinie – De Nationale Carrièrebeurs: louter voor afstudeerders en (young) professionals?

Tekst en foto’s: Bart Jonker 

Regio – Het was weer een groots bezocht evenement in de Amsterdamse Rai afgelopen 14 en 15 april. Voor de 25ste keer werd hier de Nationale Carriérebeurs gehouden, die zich mag roemen op het grootste carrière-evenement van Nederland en de Nederlandse Antillen. Deze 25ste editie werd uitmuntend bezocht met ruim 10.550 bezoekers, die hun licht opstaken bij de 230 (top)werkgevers en onderwijsstellingen die op de beurs een stand hadden. Daarnaast was de mogelijkheid om meer dan 80 workshops, masterclasses en presentaties te volgen, die uiteraard op veel belangstelling konden rekenen. Zo krijg je de mogelijkheid om je vaardigheden/competenties te verbeteren. Tevens was het mogelijk om een soort Match & Meet-profiel van tevoren aan te maken, om te zien of er een match en klik tussen potentiële kandidaten en werkgever was. Heel mooi en belangrijk natuurlijk dat op zo’n Nationale Carrièrebeurs deze zaken zo uitgebreid en uitstekend worden gefaciliteerd.  

Onbenut arbeidspotentieel

Thans is er een schreeuwend tekort in bepaalde sectoren aan personeel en is er een tal van openstaande vacatures. Ondanks dat heerst er nog relatief veel werkloosheid, vooral binnen de groep van het zogenaamde ‘onbenut arbeidspotentieel’, zoals UWV dit aanduidt. Een groep van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een arbeidsbeperking. UWV stelt dat dit ook de nodige aanpassing van werkgevers vergt. Er zijn nog steeds veel vooroordelen over deze groep en het daarbij behorende beeld dat daarbij een rol speelt en dat is niet helemaal terecht. Uit onderzoek van UWV blijkt dat de meeste werkgevers nog steeds op de traditionele manier arbeidskrachten werven: kandidaten met een daverend cv, een hoge opleiding en veel werkervaring. Daar is nog veel werk te doen, niet alleen vanuit UWV, maar ook vanuit de overheid in zijn algemeenheid en werkgeversorganisaties om eens te stimuleren andere mensen een kans te geven. Want daar liggen volgens UWV nog veel mogelijkheden en kansen om het tekort aan personeel op de arbeidsmarkt op te vullen.  

Oudere werklozen

Buiten deze groep is er een aanzienlijke groep van potentiële oudere werklozen van ca. 45 jaar en ouder, die ondanks hun arbeidsverleden en ervaring ook moeilijk aan een baan komen. Mensen die noodgedwongen hun baan verloren door bijvoorbeeld een reorganisatie of door de coronaperiode. Deze groep, die graag aan de slag wil, wordt in de praktijk veelal afgewezen bij sollicitaties door een recruiter die dikwijls gemiddeld twintig jaar jonger is. Een gemiste kans.

Bemoedigend lichtpuntje 

Nochtans richt de Nationale Carrièrebeurs zich op (bijna) afgestudeerde mbo, hbo, wo-studenten en (young) professionals. Op al hun uitingen en communicatiekanalen ligt vooral daar de focus. Bij het bezoeken van sommige stands gaven echter enkele werkgevers aan wel degelijk interesse te hebben in een oudere werknemer of iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een bemoedigend lichtpuntje.  

Waar is dan die diversiteit en inclusie?

Het is daarom nu de hoogste tijd en noodzakelijk om gezamenlijk dit maatschappelijk debat verder met elkaar te voeren en het gesprek in alle openheid aan te gaan. Vooral juist in deze huidige samenleving en tijd, waar diversiteit en inclusie zo volmondig worden gepredikt. Als puntje echter bij paaltje komt, schitteren diversiteit en inclusie in afwezigheid. Er valt dus nog een hoop werk te verrichten, letterlijk en figuurlijk.