Aandachtspunten

Aandachtspunten voor het voeren van een sollicitatiegesprek

Je hebt een leuke vacature gezien die goed bij je past. Natuurlijk wil je graag in aanmerking komen voor de baan, dus je springt een gat in de lucht als je te horen krijgt dat je welkom bent voor een sollicitatiegesprek. Denk echter niet dat je het contract voor de baan bij wijze van spreken al in je zak hebt, want eigenlijk begint het solliciteren nu pas echt. Bereid je goed voor op zo’n gesprek, anders vis je misschien alsnog achter het net!

Het eerste sollicitatiegesprek is over het algemeen bedoeld om af te tasten in hoeverre jij als kandidaat echt geïnteresseerd bent in het werk en om te beoordelen of je past bij het bedrijf. Er moet een bepaalde klik zijn, waardoor de nieuwsgierigheid van de werkgever geprikkeld wordt. Nu denk je misschien dat je daarom niet zo veel hoeft voor te bereiden. Dat is echter een misverstand. Als jij je niet voldoende verdiept hebt in het bedrijf, kan dat als ongeïnteresseerd worden opgevat.

Voorbereiding

–   Noteer zorgvuldig de datum en tijd van het sollicitatiegesprek. Overtuig jezelf ervan dat je beschikbaar bent op het voorgestelde moment en neem direct contact op als je de afspraak liever op een ander moment wilt inplannen.

–   Zorg ervoor dat je weet met wie je het gesprek hebt. Het komt erg knullig over als je bij de receptie moet vertellen dat je een afspraak hebt, maar niet weet met wie precies. Die naam hoor je inmiddels te kennen!

–   Bekijk vooraf goed hoe je het beste op de plaats van bestemming kunt komen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Liever een half uur te vroeg in de buurt zijn, dan een half uur te laat. De resterende tijd gebruik je om een wandeling te maken.

–   Doe wat research naar het bedrijf. Zorg er in elk geval dat je exact weet welke eisen gesteld worden aan de functie waarop jij solliciteert. Verdiep je ook in de missie en visie van het bedrijf. Welke parallellen zie je daarin met je eigen leefwijze?

–   Denk na over de kleding die je draagt tijdens het sollicitatiegesprek. Je moet er in elk geval verzorgd uitzien. Probeer erachter te komen welke kledingstijl gangbaar is bij dit bedrijf. Trek wel iets aan dat echt bij jou past, want je moet je er comfortabel in voelen.

Non-verbale communicatie

Elke organisatie is anders, dus ook de manier waarop een sollicitatiegesprek gevoerd wordt, zal elke keer weer anders zijn. Toch zijn er wel wat standaard richtlijnen te geven die eraan bijdragen dat jij een positieve indruk achterlaat. Veel sollicitanten realiseren zich onvoldoende dat vooral de non-verbale communicatie tijdens zo’n eerste gesprek heel belangrijk is. In veel gevallen zelfs belangrijker dan wat je precies zegt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om tijdens een gesprek oogcontact te maken met je gesprekspartner. Net zo belangrijk is het om rust en zelfvertrouwen uit te stralen. Natuurlijk zal iedereen het begrijpen dat je nerveus bent voor zo’n gesprek, maar als je veel drukke handgebaren maakt of veel zit te bewegen in je stoel, scoor je geen punten. Een actieve houding is belangrijk. Niet onderuitgezakt, maar rechtop met je rug tegen de leuning van de stoel.

Het gesprek zelf

Tijdens het gesprek is het voor jou als sollicitant zaak om zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen die je gesteld worden. Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet op elke vraag een antwoord weet, maar doe in elk geval je best om inhoudelijk zo goed mogelijk te antwoorden. Een sollicitant die voortdurend aangeeft iets niet te weten, laat doorgaans geen goede indruk achter. Blijf wel altijd dicht bij jezelf en ga zeker niet liegen. Leugens worden uiteindelijk meestal wel achterhaald en maken je voor altijd onbetrouwbaar.